Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS)
سندروم تخمدان پولی کیستیک یک اختلال هورمونی شایع است، که 5 الی10٪ از زنان را مبتلا میکند. مثل همه سندرم ها ، PCOS شامل مجموعهای از علائم است، که ممکن است با هم یا به تنهایی مشاهده شوند. به همین دلیل زنان مبتلا به PCOS علائم یکسانی ندارند.
برای تشخیص این سندرو، خانم باید دو علامت از سه علائمی که گفته میشود را دارا باشد: اختلال تخمک گذاری (قاعدهګی نامنظم)، سطح تستسترون بالا (هایپراندروژنیسم) و شکل تخمدان در سونوگرافی (تخمدانهای پولی کیستیک).
چگونه سندروم تخمدان پولی کیستیک (PCOS) تشخیص داده می شود؟
برای تشخیص این سندروم لازم است، که پس از اخذ تاریخچه مریضی دقیق خانم توسط داکتر معاینه فزیکی شود، سپس با استفاده از سونوگرافی و انجام آزمایش خون تشخیص نهایی داده میشود. در تاریخچه مریضان که به PCOS مبتلا هستند، ممکن است از قاعدگی نامنظم یا فواصل بسیار طولانی بین پریودها شکایت کنند. همچنین ممکن است اضافه وزن داشته باشند، افزایش رشد موهای زائد Hirsutism (هیرسوتیسم) و دانه های جلدی (جوش) در این افراد دیده میشود و یا دچار ناباروری هم باشند. در سونوگرافی این زنان، تخمدانهای بزرگ و حاوی کیستهای کوچک بسیار زیاد در این تخمدانها رویت میشود.
آزمایش خون ممکن است قند خون بالا، کلسترول بالا و یا افزایش میزان هورمونهای مردانه را نشان دهد.
چه خطراتی زنان مبتلا به PCOS را تهدید می کند؟
برخی از این خطرات به اختلال تخمک گذاری و عدم وقوع پریود به صورت منظم ارتباط دارد. وقتی تخمکگذاری اتفاق نمیافتد، چرخه معمول هورمون قطع و باعث میشود، که دیوارهء رحم در معرض سطح ثابت استروژن قرار گیرد.
به این ترتیب، لایه وظیفوی بیش از حد ضخیم شده و باعث خونریزیهای غیرطبیعی در خانم میشود. همچنین ممکن است منجر به سرطان طبقه اندومتریوم (Endo metrium) یا مقدمه شروع تغییرات پیش سرطانی شود. به علاوه، عدم تخمک گذاری منظم، میتواند ناباروری هم ایجاد کند. ضمن آن، سندروم متابولیک در زنان مبتلا به PCOS شایعتر است. سندروم متابولیک شامل چاقی شکم، کلسترول بالا، فشار خون بالا و دیابت است. هر یک از این علائم، خطر بیماری قلبی را افزایش میدهد.
ناباروری در زنان مبتلا به PCOS چگونه درمان میشود؟
یکی از راههای درمان ناباروری در بیماران مبتلا به PCOS ایجاد تخمک گذاری؛ استفاده از دارو است.
اگر خانمی اضافه وزن داشته باشد، کاهش وزن میتواند به بهبود الگوی تخمک گذاری و افزایش شانس باروری کمک کند. دواهای افزایش دهنده انسولین مانند متفورمین هم میتوانند در افزایش شانس تخمک گذاری کمک کنند.
تخمدان پلی کیستیک (PCO) در زنانی که قصد باردار شدن ندارند چگونه درمان می شود؟
اگر هدف درمان حاملگی نیست، معمولاً توصیه به مصرف داروهای هورمونی جهت اصلاح علائم PCOS میشود. تابلیت های ضد بارداری خوراکی اغلب برای کاهش رشد موهای اضافی و آکنه استفاده میشوند. همچنین این تابلیتها دوره قاعدگی را منظمتر و از بارداری و برخی از انواع سرطان جلوگیری میکند.
در صورت عدم پاسخ به درمان یا طولانی شدن درمان موهای زائد، الکترولیز و لیزر درمانی موهای زائد توصیه میشود.
منبع: https://vrhrc.tums.ac.ir